valmistujaiset9 valmistujaiset8 valmistujaiset7

valmistujaiset valmistujaiset5

Valmistujaisjuhlat ovat monilla mielissä juuri nyt ja tässä vielä vinkkiä kaikille joille valmistujaiset ja etenkin kattaus tuottaa päänvaivaa. Stressata ei kannata, sillä tekemäni kattaus on yksinkertainen toteuttaa mutta silti juhlava joten kelpaa varmasti myös itse juhlittavalle :) . Koristeet syntyvät tuomalla kesän tuntua puutarhan puolelta sisätiloihin. Kannattaa kerätä kotipihalta tai lähimaastosta muutamia alkukesän kukkia, varpuja tai oksia maljakkoon. Lisäksi valitsemalla ihanan kesäiset kukalliset kahviliinat ja hankkimalla valkoista koristenauhaa ja vaaleaa paperia (esim. rosa/lila) saat jo hienot koristeet tehtyä. Muutamia luonnonkorkkeja voi käyttää myös ja niitä myydään pusseissa kaupoissa jos korkkeja ei löydy valmiiksi kotoa.

Tässä ohjetta kattauksen kokoamiseen: Valitse ensin pöytäliina esim. valkoinen kangasliina sopii oikein hyvin pohjaksi. Noutopöytä on usein paras ratkaisu kun vieraita on paljon, joten asettele kahvikupit pöydän toiseen päähän pinottain. Servetin voi pujottaa kahvikupin korvan sisään. Ei haittaa vaikei kupit olisi samaa sarjaa, voit hyvin yhdistellä niitä toisiinsa etenkin jos kupit ja astiat ovat väreiltään vaaleita. Laita kerma-, maito- ja sokeriastiat lähelle kuppeja. Kannattaa myös huolehtia että pöydän ympäri mahtuu helposti kiertämään ja tuolit tulee poistaa pöydän ympäriltä. Ne onkin hyvä siirtää vieraiden käyttöön muualle.

Ennen juhlia tulee miettiä miten montaa ja minkäkokoisia tarjoiluastioita käytetään. Tähän vaikuttaa tietysti mitä juhlissa tarjotaan. Kannattaa suosia eri korkuisia tarjoiluastioita eikä tässäkään haittaa että ne ovat erilaisia keskenään. Se tuo pikemminkin vaihtelua pöytään! P.s. Siniset astiat ovat nyt kovassa suosiossa! Kun tarjottavat vaihtoehdot on päätetty, kokeile että tarjoiluastiat mahtuvat pöydälle ja muista tarkastaa että jokaista tarjoiluastiaa kohden löytyy kakku- tai piirakkalapio jne. herkun ottamista varten. Muista varata tila myös kukkamaljakolle! Jos näyttää ettei tila kertakaikkiaan riitä, aina voi tuoda pienen lisäpöydän avuksi.

Valmistujaisjuhlissa nautitaan usein lasillinen kuohuvaa ja kuohuvat voi laittaa erilliselle pöydälle, tai kuten kuvissa näkyy, nostin maljat näkyville jalallisen kakkualustan päälle. Kuohuviinilasin jalkaan voi lisätä kivan koristeellisen yksityiskohdan solmimalla siihen kangasnauhasta rusetin. Myös jääpala on kiva lisä tarjoilussa etenkin jos päivä on lämmin. Eikä tietysti sovi unohtaa alkoholitonta maljannostojuomaa 😉 .

Noutopöydässä helpottaa vieraita jos herkkujen kohdalle on merkitty erikoisruokavaliotuotteet, kasvis-, liha- tai kalatuotteet ym. pienellä lapulla. Tähän sopii hauskasti luonnonkorkkien käyttö. Sahaa korkkiin viilto sahalaita- veitsellä, viillon ei tarvitse olla kovin syvä. Leikkaa paperista sopivankokoinen lappu (voi käyttää kuviosaksia jos haluaa), koristele paperi mieluisaksi vaikkapa Heydan kuvioleimasimella ja lisää teksti tussilla. Ujuta sitten lappu kiinni korkkiin ja siirrä valitun tarjoiluastian viereen. Voit tehdä laput ilman korkkejakin jos haluat päästä vieläkin helpommalla.

Lopuksi kattaukseen voi vielä lisätä juhlapäivän aamuna pihakukkia tai oksia, joilla voi koristella tarjoiluastioiden sisäreunat, tai asetella niitä ihan vain pöydälle muutamia sinne tänne. Lopuksi tärkein ohje juhliin: älä stressaa! Hyvät juhlat muistetaan rennosta ja iloisesta tunnelmasta, ei siitä ovatko astiat sotilaallisessa järjestyksessä :)

Vinkki lopuksi teille jotka pohditte vielä sopivaa menua, tässä yksi juhlava ehdotelma valmistujaisiin:
– graavilohta ja ruisleipää/maalaisleipää
– voileipäkakkua (liha)
– hapankorppurullat mieleisellä täytteellä
– tuorejuusto-kasvispasteijat
– täytekakkua
– suklaassa dipattuja mansikoita
– pipareita ja keksejä
– kuohuviini/vichy/limsa/kahvi/tee/maito/kerma

Kaikki herkut kannattaa tehdä/teettää laktoosittomina ja on hyvä varata tarjolle myös 
jotakin gluteenitonta. Tarjottavien määristä voit lukea lisää vaikka Kotilieden sivuilta täältä ->

Toivotan kaikille kaunista valmistujais- ja koulunpäättäjäisjuhlapäivää!

          valmistujaiset3 valmistujaiset4 valmistujaiset1