meripäivät meripäivät10

meripäivät2 meripäivät8 meripäivät3 meripäivät5
Tämä merihenkinen kattaus sai inspiraationsa tällä viikolla vietettävistä Meripäivistä sekä Small Ships` Race -tapahtumasta. Purjeveneitä, ankkureita, tummaa merensinistä ja koristuksena vielä viirinauha paraatitunnelmaa nostattamaan! Meripäiväkattaus aloitettiin rakentamalla somat purjeveneet, jotka syntyivät haloista, puutikuista ja luonnonvalkoisesta koristepaperista. Purjeveneet sopivat upeasti merelliseen kattausteemaan, juhlittiinpa sitten merkkipäiviä, isänpäivää tai vaikkapa häitä merellisissä tunnelmissa.

Kattauksen pohjaksi valitsin tummansinisen liinan, jonka päälle asettelin kolme luonnonvalkoista kaitaliinaa poikittain. Sinivalkea pohja oli valmis! Seuraavaksi lisäsin Lumi-sarjan kahvikupit, joiden alle neliönmuotoiset siniset kakkulautaset. Kuppien reunaan askartelin kahdesta erilaisesta keltaisen sävyisestä koristepaperista ankkurikoristeet. Päälimmäisessä paperissa (Heydalta) on pieniä valkeita palloja kun taas toisessa koristepaperissa oli hiukan aaltoja muistuttavaa kuviointia. Piirsin ensimmäisen ankkurin paperille ja leikkasin sen irti, jonka jälkeen piirsin muiden ankkureiden ääriviivat tätä ensimmäistä hyväksikäyttäen. Nidoin narulla kaksi ankkuria päällekäin kahvikupin korvaan kiinni. Ankkureiden yläosan kiinnitysreiät (josta narun sai pujotettua) tein rei`ittimellä.

Viirinauhasta tuli hauska koriste kattaukseen ja tällä kertaa päätin asetella sen pitkin pöydän pintaa, sen sijaan että viirinauhan olisi kiinnittänyt roikkumaan pöydän ylle. Erilaisille sinisävyisille serveteille tuli tässä kohtaa käyttöä. Nauha elävöitti kivasti koko kattausta :) . Leikkasin servetit (33x33cm) neljäksi neliöksi, jotka taitoin kahtia. Tämän jälkeen leikkasin saksilla vielä palat pois viirin molemmista reunoista niin että ne saivat enemmän viirimäistä muotoa. Lopuksi liimasin paperiliimalla servettiviirit naruun kiinni ja annoin kuivua rauhassa. Päätin jättää viirinauhan puoliympyrän muotoon pöydälle.

Valkeat purjeveneet kruunasivat tietysti pöydän. Niitä varten sahattiin aluksi puolikkaasta halosta sopivan kokoiset veneen pohjat. Kannattaa katsoa että veneen syvyys on riittävä, jottei pohja hajoa siinä vaiheessa kun tehdään reikä purjemastoa varten. Reilu 1cm kannattaa ainakin varata tätä varten. Mastoa varten porattiin reikä veneen keskelle, jonka syvyys oli samaten noin 1cm. Reiän halkaisijan koko riippuu siitä minkäkokoisia mastokeppejä luonnosta onnistuu keräämään, mutta keskimääräinen koko meillä oli n. 6mm luokkaa. Mastokepin korkeus on hyvä olla noin 9cm luokkaa. Kepin voi vielä myös liimata kiinni veneen pohjaan tarvittaessa.

Askartelin purjeet puuveneisiin Heydan luonnonvalkoisesta koristepaperista. Tein yhteen veneeseen tuplapurjeen sillä mastokin oli siinä pidempi kun muissa veneissä. Leikkasin ensin purjepaperista sopivat nelikulmiot, jotka olivat alaosasta hiukan yläosaa leveämmät (Alaosa esim 7cm ja yläosa 5,5cm). Purjeen korkeus on noin 8cm. Heydan koristeellisella reunaleikkurilla sain upean reunan purjeisiin todella helposti. Lopuksi tein rei`ittimellä kaksi reikää purjeen ylä- ja alaosaan, jonka jälkeen valmiit purjeet voi varovasti ujuttaa mastokeppeihin. Purjeet asettuvat mielestäni kauniisti kun jättää ne hiukan kaarelle.

Valitsin kattaukseen isot merihenkiset kynttilälyhdyt, joissa on luonnonvalkoiset kynttilät sisällä. Nämä lyhdyt on hankittu Prismasta. Kiersin myös kynttilöiden ympärille sisalnarua koristeeksi. Pieni, kiva yksityiskohta! Kattauksen myötä toivottelen iloisia merihenkisiä juhlia kaikille :)

                                       meripäivät6